matcha

HISTORIA O MATCHY

Dzięki swoim efektom leczniczym została uznana za "tajny lek" buddyjskich mistrzów i dworu cesarskiego. Dopiero teraz przeżywa swoją rewolucję w świecie.

Historia o Matchy

Herbata to napój, który ma ponad 5000 lat historii. Matcha herbata pojawiła się w Chinach w VII wieku, dzięki buddyjskim mnichom, którzy używali herbaty jako lek, wyrabiając Matche w postaci drobnego proszku. W roku 1191 Mistrz Zen Eisai, zaobserwował jej lecznicze działanie i przywiózł rewolucyjny pomysł do Japonii. Ponad 800 lat temu, herbata Matcha była okryta tajemnicą i uprzywilejowana wśród japońskich elit, jako tajna medycyna buddyjskich mistrzów i dwóru cesarskiego. Ale dopiero w XXI wieku Matcha przeżywa swoją nową rewolucję w świecie

Produkcja Matchy

Proces produkcyjny herbaty Matcha jest niewątpliwie jednym z najtrudniejszych i najdroższych na świecie.

Do produkcji Matchy liście herbaty są raz lub dwa razy do roku zbierane tylko i wyłącznie ręcznie. Pochodzi z krzewu herbacianego Camellia Sinensis, która uprawiana jest specjalną techniką cieniowania. Poddawana przez 4 tygodni procesowi zacienienia, aż do 90 % kompensuje brak światła intensywną produkcją Chlorofilu. To sprawia, że nadaje herbacie intensywny szmaragdowo-zielony kolor oraz aminokwasy w tym L – Theanina odpowiedzialna za łagodny, delikatny smak.

 

Następnie herbata poddana jest długiemu procesowi parowemu oraz odpowiednemu suszeniu. To daje pośredni rodzaj, którą nazywamy Aracha. Kolejnym etapem piastowania herbaty to pieczenie, suszenie oraz cięcie, co pozwala na oddzielenie żyłek od płatków liści.

To tworzy drugi pośredni rodzaj herbaty zwaną Tencha. Ostatni etap tej jakże długiej i pracochłonnej drogi piastowania herbaty kończymy mieląc wybrane liście herbaty w specjalnych granitowo-kamiennych młynach, dzięki którym uzyskuje postać delikatnego pudru zwaną Matchą.

Wielkość ziarenek wynosi od 5 do 15 mikrometrów.

Przygotowanie tradycyjnej herbaty Matcha

2-4 g Matcha herbaty nabieramy za pomocą lyżeczki Chasaku

proszek wsypiemy do filiżanki Chawanu (tradycyjna miseczka do podawania herbaty Matcha)

Matcha herbatę zalewamy 0,75 ml ciepłej wody (max. 80 °C) i bardzo długo i dokładnie mieszamy tradycyjną łyżeczką Chasan

do rozmieszanej esencji Matcha herbaty dolewamy ciepłą wodę i podajemy gotowy napar. Można dosłodzić miodem

Napisz do nas

Wysyłanie formularza...

Wystąpił błąd na serwerze.

Otrzymano formularz

MATCHA PLANET® 2017     |     Wszelkie prawa zastrzeżone     |     design JANOTA